Tuesday, 23 July 2013

Islam Sweden Puasa 24 Jam

WILAYAH Kiruna di Sweden adalah antara lokasi yang cukup terkenal dengan fenomena alam menakjubkan dengan lembayung berwarna akibat kilauan daripada pantulan sipi cahaya matahari terhadap debu dan kabus.

Kiruna juga adalah kawasan paling tinggi di Sweden turut mengalami fenomena siang lebih panjang daripada malam dan ada ketikanya mengalami siang selama 24 jam, begitu juga sebaliknya ada musim-musim malamnya lebih panjang.

Di situ, matahari tidak terbenam di antara 30 Mei dan 15 Julai, dan siang kelihatan berpanjangan dari awal Mei hingga awal bulan Ogos. Tempoh bahawa matahari tidak kelihatan pula berlangsung dari awal Disember hingga awal Januari, dan ketika itu hanya berlaku beberapa jam senja, itulah satu-satunya cahaya yang ada.

Bagi Ramadan kali ini, komuniti Islam di Kiruna, kebingungan dalam menjalankan ibadah puasa. Lintasan panjang matahari ketika Ramadan tiba yang menjadi persoalan. 

Di utara Kiruna, matahari 24 jam tetap terang seharian sehingga tidak memberi kesempatan pada malam.

"Kiruna tempat paling tinggi di wilayah ini (Sweden). Matahari tidak pernah terbenam selama beberapa bulan,” kata seorang Muslim Kiruna, Ali Melhem.


Lelaki berusia 45 tahun ini mengatakan waktu puasa yang panjang tentu membuat dirinya dan orang Islam lainnya kepenatan. Melhem tinggal di Kiruna sudah lebih dari 24 tahun. Sebelum ini Ramadan tiba ketika musim luruh.

Tetapi, berbeza kali ini, Ramadan tiba ketika wilayah itu berdekatan Kutub Utara ini memasuki awal musim panas.

Melhem memang tetap berpuasa, namun dia mengatakan, puasa 24 jam penuh menjadi dugaan yang begitu berat, terutama bagi isteri dan anak-anaknya.

Saya dan istri sudah berbincang dengan ulama-ulama di Iran dan Iraq,” kata Melhem.

Perbincangan itu bagaimana pun tidak memberi jawapan yang jelas. Melhem mengaku beliau menganut Islam Syiah. Para ulama menyampaikan kepadanya untuk menunda puasa sehingga musim gugur tiba. Sedangkan ulama lain memberi saranan agar tetap berpuasa mengikut waktu berbuka di wilayah matahari terbenam yang terdekat.

Petunjuk itu memang ada. Sebahagian Muslim Kiruna juga mengikuti saranan ulama itu. Wilayah terdekat dari Kiruna adalah Lulea dan Umea. Di dua tempat itu, malam diberi kesempatan untuk muncul. Tetapi hanya satu jam. Bermakna, puasa di bahagian selatan Kiruna mencapai 23 jam!

Dari sembilan juta populasi di Sweden, tercatat kira-kira 350 ribu penganut Islam.


Islamic Center di Malmo, Sweden mengatakan, komuniti muslim tersebut memang kebanyakan tinggal di wilayah-wilayah tinggi. Musim panas ketika Ramadhan di negeri tersebut, hingga sekarang belum mendapat penjelasan jelas dari pakar agama dan ulama.

Di Finland contohnya, bagi kalangan Islam Sunni di negara itu memilih mengabaikan panjangnya hari-hari berpuasa. Mereka mengikuti waktu berpuasa muslim di Makkah atau di Madinah, Arab Saudi.- sumber Kartikel.com

1 comment: