Wednesday, 16 October 2013

Dipeluk Rap, Yuna Dikecam

STATUS sebagai seorang artis sememangnya berat.

Tanggungjawab yang dipikul seorang insan bergelar selebriti tidak boleh dianggap mudah -- hampir segala perbuatan, percakapan mahu pun pergerakan mereka menjadi topik perbualan peminat.

Terbaru, penyanyi Yuna atau nama penuhnya Yunalis Zarai telah mendapat kritikan hebat dari peminatnya selepas dia memuat naik sekeping gambarnya bersama seorang penyanyi rap kelahiran Trinidad, Theophilius London di laman Facebook peribadinya Khamis lalu.

Imej berkenaan menunjukkan London memeluk bahu penyanyi berkenaan di satu majlis, namun tidak dinyatakan di mana ia diadakan.

Imej berkenaan telah menimbulkan pelbagai reaksi dari peminat penyanyi berusia 26 tahun itu. Kebanyakkan dari komen yang diberikan seolah-olah tidak berpuas hati kerana Yuna telah dipeluk London yang “bukan muhrimnya.”

Komen Nur Hazlinda Burhan berbunyi, “hilang respect pd Yuna sbgai wanita islm yg bertudung…”

“Hanya skadar teguran dr hamba yg lemah... Kak yuna..sy respect akak..sbb akak bayk sumbang name malaysia d mate dunia. Tp sy harap akak jugak bole bangge kan name islam walaupun dimana kita berada. Bak kata pepatah"bagai benih dicampak ke laut menjadi pulau"

Jgn kite tuding orang yg melakukan perkara yg salah ye leja tapi tuding orang yg melakukan kebaikan... Teguran untuk anda semua juga untuk diri yg daif ini. Wallahu 'alam,” kata Afzal Sainul Affath.

Komen Biebie Arereypha berbunyi: “Opps ... Yuna kenapa benarkan dipeluk oleh lelaki itu?ermm..jatuh maruah org islam yg btudung..


Meme Lina pula sekeras-kerasnya menyuarakan protes dengan komen yang berbunyi, “apa nie Yuna. Haram sentuhan dengan llaki bukan mahram kita. Napa nie Yuna?

Rezeki yg dicari melalui nyanyian tu hilang keberkatannya bila dah brcampur dosa ... nikmat Tuhan nk tarik tu kejap je..kalau tk kena tarik nikmat yg tuhan beri jadi skrin play la gamba tu kat padang masyar renung2 kan,” kata Jak Yori.

Apa yang memeranjatkan apabila ada peminat yang memberikan komen berbau perkauman. 


Ahmad Azman Faqir berkata,“this Negro should respect yuna, who wearing hijab. And yuna should know that she still Malaysia artis and not American artis. Everyone will judge her about small mistake. But who are we wanna judge her right.

Antara komen yang diterima, ada peminat tegar Yuna yang turut memberikan sokongan dengan menegur komen negatif yang ditulis di laman Facebook penyanyi itu.

Teguran secara makian adalah sangat betul dan tak mendatangkan dosa, malah mendapat pahala dgn melimpah ruah..dan harus lagi wajib membela mereka2 ini dari membela Yuna,” kata Ariza “Ieja” Mohamed Saleh.

Luis Camela dalam komennya berkata, “Y'all are fake Muslim pretending and covering your sin with the Holy Hijab, Do you know how many of your girls sleep around with while they have their Hijab on, Yuna I love your Music and I buy every of your Album on iTunes. Your country people lack exposure to the world. If they could travel out of their caged country and see how the world is then they will realize the world is against racism, I can't blame y'all cause you haven't love your fellow chinese and India how can you love another color then. Yuna is the only singer who is representing your country in the world of music so appreciate her.”

Penyanyi yang sekarang menetap di Los Angeles, Amerika Syarikat itu baru saja selesai menjayakan sebuah persembahan bertaraf antarabangsa bersama kumpulan National Symphony Orchestra di Istana Budaya pada bulan lalu.

Selesai saja persembahan itu, pelantun lagu "Terukir Di Bintang" itu banyak menjelajah ke sekitar benua termasuk Australia bagi memenuhi komitmen nyanyian.

Yuna terus melakar nama  di persada antarabangsa selepas mendapat jemputan membuat persembahan di Anugerah Pelarian Nansen Suruhanjaya Tinggi Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNHCR) di Geneva, Switzerland awal bulan ini.

4 comments:

  1. Please don't use the 'N****' word to describe the black people. It's actually an offensive/racist word.i think many malaysians don't know this.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2,
      nana, please tukar

      Delete
    2. tq... u are rite... correction was accept

      Delete