Wednesday, 10 December 2014

Inovatif Terumbu Langkawi

Tukun Tiruan meningkatkan kemampuan industri perikanan dan eko-pelancongan.

Menyedari hakikat itu sebuah syarikat produk bahan binaan dan perhotelan  yang berpengkalan di Langkawi, Kedah mewujudkan modul inovasi penggunaan tukun tiruan secara besar-besaran di sekitar Teluk Datai, Langkawi.

Ini ekoran, projek perintis tahun lepas yang menyaksikan kejayaan lima modul inovatif tukun tiruan yang dikenali sebagai ‘AMRS’  dapat menarik kehidupan marin.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pelancongan Negeri Kedah, Datuk Mohd Rawi Abdul Hamid berkata, kali ini sejumlah 52 modul tukun tiruan yang serupa diletakkan ke dalam laut, melebihi kawasan 1,000 meter persegi dengan tempoh matang dianggarkan selama 10 tahun.

Katanya, ARMS bakal meningkatkan kemampuan industri perikanan yang melibatkan ramai anak tempatan, serta industri eko-pelancongan yang menjana pendapatan utama pulau pelancongan itu.

Mohd Rawi yang juga ahli dewan undangan negeri (adun) padang matsirat, langkawi, yakin usaha syarikat simen, ‘Lafarge Malaysia’ dan resort The Andaman’ yang merintis usaha itu dapat menyediakan penyelesaian terhadap kemusnahan termbu karang dan memelihara biodiversiti spesis marin.

"pada hari ini mengambil berat tentang alam sekitar terutamanya tentang hidupan laut atau karang dan saya yakin dengan adanya karang baru yang akan dating dia akan member impak yang positif kepada industry pelancongan dan nelayan-nelayan dengan adanya pendekatan tangkapan ikan di kawasan ini.. insyaallah," katanya


Beliau berkata kepada media selepas menyaksikan pelepasan modul tukun tiruan ARMS di Teluk Datai, Langkawi, Kedah.

Menurut Mohd Rawi, terumbu karang pinggir di hadapan resort ‘The Andaman’ telah mengalami kerosakan yang teruk pada 2004 sebelum ini, memandangkan ianya menjadi pelindung dengan memecahkan kuasa ombak tsunami.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Lafarge, Bradley Mulroney berkata, tukun tiruan ARMS dibuat khusus untuk memenuhi sifat unik terumbu karang yang sedia ada.

Katanya, modul tukun tiruan ini direka khas untuk mewujudkan ruang persembunyian yang maksimun untuk pelbagai saiz ikan selain meningkatkan ekosistem bawah laut serta hidupan marinnya.

Beliau berkata, usaha seperti ini memberi ruang untuk semua pihak memperbaiki keadaan alam sekitar terumbu serta memperkasakan industri pelancongan serta menyediakan aktiviti kemudahan pendidikan, penyelidikan dan rekreasi. -- Nana TV @ nanatv.tripod.com

5 comments: